ARTIKELEN

  • De wereld verandert en god verandert mee

    Onze tijd kenmerkt zich door een grote honger naar nieuwe stemmen die ons vertellen waar het om draait, en hoe te leven. Écht te leven. Kerken lopen leeg, maar we blijven zoeken. Het wachten is op een nieuwe profeet. En de sollicitaties stromen binnen.

    Lees verder bij De Correspondent

  • Waarom ik niet 'in het moment' kan - en wil - leven

    Tien jaar geleden, in de zomer van 2013, fietste ik met mijn vader vanuit Turijn de Alpen over, naar Zwitserland. Het zwarte asfalt plakte. Ik herinner me dat ik op de witte streep aan de rand van de weg probeerde te blijven, omdat onze fietsbanden al eens waren geknapt van de hitte. Alle insecten hadden zich ook verzameld op het wit, en ze sprongen voor mijn wiel weg. Urenlang spleet ik een zee van wegspringende krekels.

    Lees verder bij De Correspondent

  • Heks, dat is hoe bange mannen vrouwen met macht noemen

    Het lijkt misschien een onschuldig scheldwoord: heks. Maar er gaat een eeuwenoud systeem van vrouwenhaat, marteling en uitsluiting achter schuil. En een diepgewortelde angst voor mondige vrouwen met macht.

    Lees verder bij De Correspondent

  • Deuggleuf (v) zoekt originele kijk op woke debat na voorspelbare fittie met witte racist (m)

    Ik sprak een collega-schrijver aan op het gebruik van een racistisch scheldwoord. Wat volgde was de rel die je wist dat zou komen. Ik probeerde ‘bij mezelf te blijven’. Maar kan dat nog als je je uitspreekt over thema’s die jou ver overstijgen?

    Lees verder bij De Correspondent

  • Waarom ik mijn kind wil beschermen tegen onze schoonheidsidealen (en daarin zal falen)

    Ik zou willen dat ik geen moer zou geven om meningen over mijn uiterlijk. Toch verf ik mijn wimpers, doe sit-ups op het tapijt en kies mijn kleding zorgvuldig; ik draag net als zo veel andere vrouwen de bodysuit van de ideale vrouw. Het knelt, maar wie wil er niet mooi zijn?

    Lees verder bij De Correspondent

  • Vrouwen, trap niet in de val die liefde heet

    Vrouwen cijferen zich nog altijd vaak weg in naam van de liefde. Waarom? En hoe komen we af van die reflex?

    Lees verder bij De Correspondent

  • Een sterrentaal voor één persoon

    De taal is vaak vervloekt: om haar ontoereikendheid, of om haar tirannie. Hofstede onderzoekt hoe intimiteit in taal uit te drukken en komt zo bij de intimiteit van taal zelf. En bij een reeks intrigerende schrijvers die haar voorgingen: Valeria Luiselli, de ‘universele sterrentaal’ van Chlebnikov, het ‘jargon absolu’ van Dubuffet en de ‘little language’ van Virgina Woolf.

    Lees verder bij De Gids

  • Levensweggen

    Bregje Hofstede speelde vroeger Levensweg. Carrière maken, kinderen krijgen, huis kopen, en aan het eind wint de rijkste speler. Nu, als dertiger, twijfelt ze aan die spelregels. Hoe ziet ‘winnen’ in het echte leven eruit? En gaat dat ten koste van anderen?

    Lees verder bij NRC